• Aktuálne

            • Darovali sme krv

              19. 4. 2024

              Krv je nenahraditeľná a dá sa získať iba darovaním. Je to najšľachetnejší a najväčší dar, ktorý darcu nič nestojí, no pre obdarovaného môže znamenať záchranu života a zdravia.

              I my sme sa zúčastnili na pozvanie firmy Hílek a spol. odberu krvi podľa hesla :  Buď hrdina a zachráň život.

              Ďakujeme za túto príležitosť a veríme, že v budúcnosti sa k nám pridajú ďalší žiaci i kolegovia.

               

              Mgr. Gabriela Portášová

            • Mesto Senica ocenilo 21 osobností

              17. 4. 2024

              Dňa 16.4. 2024 sa uskutočnilo oceňovanie pedagogických a kultúrnych zamestnancov pôsobiacich v meste Senica.

              Za našu školu boli ocenení Mgr. Peter Hutta a Bc. Elenka Končitá.

              Bc. Elena Končitá

              Celý svoj život zasvätila práci s mládežou, ktorej venovala nielen kus svojho času, ale aj veľkú časť svojho srdca. Pre mnohých jej zverencov bola učiteľkou, majsterkou, kamarátkou, vzorom a často aj bútľavou vŕbou. Patrí medzi absolventov našej školy, kde v roku 1979 maturovala s vyznamenaním.

              Do školstva ako takého prišla v roku 1991, kde ako majsterka odborného výcviku v stredisku chemického praktického vyučovania vychovávala a pripravovala mládež pre veľký chemický podnik Slovenský hodváb.

              Vzhľadom na nové potreby na trhu práce a nové odbory, ktoré do školstva pribudli, si zvyšovala svoju odbornosť pre odbor cukrár kuchár.

              Práca s mládežou ju sprevádza celý jej život. Ocenenie si Bc. Končitá zaslúži nielen za dlhoročnú pedagogickú prácu, ale i za pozitívny prístup k deťom, kreativitu a lásku k učiteľskému povolaniu.

              Za osobnostné a charakterové črty, ktoré sa prejavujú vo výchovno-vzdelávacom procese si ju cení nielen škola, ale aj žiaci. A to je hlavne humánny prístup, kolegiálnosť, empatia, láskavosť, ochota a spolupráca.

              Za dlhoročnú poctivú prácu vykonávanú s otvoreným srdcom pri príprave našej mládeže na budúce povolanie jej ďakujeme.

              Mgr. Peter Hutta

              Učiteľ a športovec. Mužov učiteľov je na školách na Slovensku ako šafranu. Sme radi, že po absolvovaní FTVŠ UK v Bratislave v roku 1986 sa Mgr. Peter Hutta vydal v stopách svojich rodičov a nastúpil na vtedajšiu učňovku v Senici ako učiteľ nemeckého jazyka a telesnej výchovy. Po osemročnej prestávke, kedy pôsobil na MsÚ v Senici vo funkcii zástupcu primátora, pokračuje s láskou v pedagogickej práci v tejto škole, ktorá dnes nesie názov SOŠ podnikania v remeslách a službách. Ide o učiteľa, ktorý učí s radosťou a záleží mu na jeho žiakoch a škole.

              Vždy rád pracoval s mládežou, viedol ich k láske ku športu, pohybu a tým aj ku kolektívu a zodpovednosti. So žiakmi absolvoval množstvo športových podujatí, turnajov, lyžiarskych kurzov, atletických pretekov. Svojím špecifickým prístupom a humorom dokázal vždy žiakov motivovať k mimoriadnym športovým výkonom. Aj v dlhotrvajúcom období bez vlastnej telocvične sa snažil žiakov zapájať do športových súťaží a hľadal spôsoby športového vyžitia žiakov či na plavárni, na klzisku alebo v športovej hale.

              Svojím humorom a ľudským prístupom často vnáša do pedagogického života a kolektívu teplo, inšpiráciu, pohodu a priateľskú atmosféru.

              Jeho rukami prešli stovky maturantov, ktorí sa v SOŠ rozhodli pre štúdium nemeckého jazyka. Pripravil ich na prezentáciu svojich zručností v okolitých nemecky hovoriacich krajinách. Pravidelne zapája žiakov a školu do športových súťaží, ktoré sa uskutočňujú v regióne Záhoria.

            • Poznáš miesto, kde žiješ?

              17. 4. 2024

              Viete, koľko lavičiek sa nachádza pred školským internátom, koľko schodov vedie na prvé poschodie a aké číslo dverí má šatňa? Aj takéto otázky zazneli v utorok 16. apríla na veľkom zábavnom kvíze, ktorý sme pripravili pre žiakov ubytovaných v školskom internáte.

              Tentoraz nešlo o vedomosti, ale skôr o všímavosť a pozornosť k okoliu. Kvíz mal veľmi priliehavý názov „Poznáš miesto, kde žiješ?“, a okrem samotného internátu bol zameraný aj na mesto Senica. Do súťaže sa zapojili tri trojčlenné družstvá, za každú výchovnú skupinu jedno.  Žiaci hádali, tipovali, radili sa s kamarátmi, a nakoniec až rozstrel musel rozhodnúť o tom, ktoré družstvo zvíťazí. Prvé miesto obsadili žiaci III. výchovnej skupiny Egor Salem, Ihnat Senik a Patrik Matiašovský. Druhá skončila I. výchovná skupina, ktorú reprezentovali Kincsö Bilibok, Dmytro Shypilov a Artem Sheshmintsev, a tretiu priečku obsadila II. výchovná skupina v zložení Makar Golovko, Dmytro Petrenko a Dmytro Kryvoviashchuk. Blahoželáme! 

            • Školenie - Prvé kroky k otvoreniu kozmetického salóna

              17. 4. 2024

              Postaviť sa na vlastné nohy vo svojom odbore si vyžaduje okrem vedomostí a zručností aj určitú dávku odvahy. Prekonať nástrahy podnikania nám pomohla obchodná zástupkyňa firmy Primavera Andorrana pani Ivana Kramplová,  ktorá nás školila v tejto oblasti 11. apríla v priestoroch Prevádzkového pracoviska KOZ na Továrenskej ulici.

              Dozvedeli sme sa  kde, ako, za akú cenu prenajať, kúpiť priestory. Ako si zariadiť a vybaviť plnohodnotne svoj salón, aké prístroje si kúpiť, ako začať hospodáriť s peniazmi, ako si zaistiť vlastnú klientelu zákazníčiek. Ako zostaviť vlastný cenník, vybrať dobrú kozmetickú značku, založiť si živnosť.


              Školenie od pani Kramplovej nám dodalo sebavedomie na to si ísť po škole otvoriť vlastný kozmetický salón.

              MOV Rosová a študentky IV.B Kozmetik

            • Veľtrh podnikateľských talentov

              17. 4. 2024

              Zúčastnili sme sa 29. ročníku Veľtrhu podnikateľských talentov v Bratislave. Svoje produkty a nápady tu predstavilo 52 študentských firiem z celého Slovenska.

              Súťaž študentských firiem je súčasťou najväčšieho podnikateľského festivalu v Európe Gen-E. Študenti sa tu stretli so svojou konkurenciou a súťažili v niekoľkých kategóriách.

              Podujatie sa konalo pod záštitou a s podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

              Dnes sme načerpali energiu, inšpirovali sa, motivovali a v neposlednom rade podporili úžasných mladých ľudí.

              Mgr. Miroslava Medňanská &

              Ing. Jarmila Adásková

            • Jarný stolno-tenisový turnaj pozná víťazov

              17. 4. 2024

              Študenti ubytovaní v školskom internáte majú rozličné záujmy, medzi najčastejšími je aj šport.

              A keďže k vybaveniu internátu patrí pingpongový stôl, rozhodli sme sa zorganizovať stolno-tenisový turnaj. Svoje sily si v ňom zmeralo 10 súťažiacich zo senických stredných škôl, rozdelených do dvoch skupín. Traja najlepší z každej skupiny postúpili do veľkého finále, kde zabojovali o víťazstvo.

              A ako to nakoniec dopadlo?

              Prvé miesto v turnaji obsadil Patrik Matiašovský, druhý skončil Ihnat Senik a pomyselnú bronzovú medailu si vybojoval Timotej Slaninka. Pochvalu si však zaslúžia všetci zúčastnení, pretože vymenili pohodlie za aktívny šport a ukázali svoju šikovnosť a súťaživosť.

               

              Gregor Juraj, Kovaríková Miroslava

            • Mladý Európan

              16. 4. 2024

              Každoročne sa v KD Senica koná súťaž Mladý Európan. Zo škôl nielen zo Senice ale aj zo širokého okolia sa každoročne zapája aj naša škola a súťaží vo vedomostiach o Európskej únii. Potrebné sú znalosti o politike EÚ, mestách ale aj osobnostiach.

              Tento rok nás reprezentovali žiaci:  Viktor Harský 1.H

                                                                                 Simon Ovečka 1.H

                                                                                 Magdaléna Chalupová 3.E

              Žiakom ďakujeme, že konkurovali školám z Trnavského kraja.

            • Stretnutie študentských parlamentov v Senici

              16. 4. 2024

              Každoročne sa raz do roka stretnú členovia Študentského parlamentu Senica. Cieľom tohto stretnutia je, aby študenti zo všetkých škôl odprezentovali  svoju prácu, ktorú odvádzajú na škole počas roka. Navzájom sa medzi sebou poučia a najmä inšpirujú, čo nové by mohli v škole zaviesť alebo vymyslieť nejakú zaujímavú akciu, ktorá by sa žiakom zapáčila a spestrila ich školský život.

                   Svoju činnosť prezentujú priamo pred primátorom mesta Ing. Mgr. Martinom Džačovským a riaditeľmi všetkých stredných škôl v Senici a ďalších hostí.

                   Zaujímavou súčasťou tohto podujatia sú workshopy. Každý rok sú venované nejakej aktuálnej téme zo života mladých a tiež môžu byť inšpiráciou ako na sebe pracovať.

               

              Mgr. Alena Mrázková - školský koordinátor študentského parlamentu

            • ERASMUS+ vol.1

              12. 4. 2024

              Od  7. 3. -  do 18. 3. boli študenti našej školy, triedy 1.H, na Erasmus+ v malej dedinke, Súľov-Hradná ktorá sa nachádza neďaleko Žiliny. Okrem našich žiakov tam boli aj ďalšie 3 krajiny a to: Litva, Rumunsko a Portugalsko

              Počas Erasmus+ museli všetci účastníci tohto projektu chodiť na stretnutia - sessions, kde plnili rôzne aktivity a bavili sa o problematike dnešných falošných správ a spôsob ich šírenia. Je to výchovno-vzdelávací projekt, s komunikačným jazykom angličtina. Okrem sedení a debát sme sa vybrali na neďaleký hrad a pár dní potom do Žiliny, kde sme dostali úlohy, ktoré sme museli splniť  a zdokumentovať . Ku koncu pobytu nám prichystali dlho sľúbenú vírivku.

              "Pokiaľ sa vám naskytne príležitosť ísť zo školy na Erasmus+, tak je to príležitosť ktorá sa neodmieta, je to zážitok na celý život a stretnete tam ľudí, na ktorých sa nedá len tak ľahko zabudnúť."

               

            • Stretnutie bývalých zamestnancov školy

              6. 4. 2024

              Vyspelosť spoločnosti môžeme merať rôznymi kritériami – napríklad aj tým, ako sa správa k starším ľuďom, k tým, ktorí toho urobili veľa, ale vládzu už menej. Úcta k šedinám patrila a stále patrí k základným pilierom hodnotového rebríčka v prostredí, v ktorom žijeme.

              Dňa 4.4.2024 sa bývalí zamestnanci školy stretli v priestoroch školského Bistra Štúr na Štúrovej ulici.

              Po príhovore bývalého p. riaditeľa (1986 - 1990) Ing. Ladislava Marafku a p. zástupkyni Mgr. Orgoníkovej Libuši sa prítomným prihovorila aj súčasná riaditeľka školy Mgr. Katarína Mičová. Následne spolu so súčasným vedením školy si prezreli priestory školy. Bývalí zamestnanci ocenili moderný vzhľad školy, rekonštruované časti budovy, kráčanie s dobou.

              Ďakujeme za pozvanie a organizáciu p.Orgoníkovej, p. Ulehlovej a p. Krchňavej. Veríme, že týmto stretnutím sme začali peknú tradíciu na škole.

              riaditeľka školy

               

              riaditeľka školy

            • 1. miesto na Young car mechanic

              6. 4. 2024

              Odpočítavali sme dni kedy sa nám  začne regionálne kolo súťaže Young car mechanic , ktorým organizátorom je známa firma zaoberajúca sa predajom súčiastok „ Inter cars“.

              Je to medzinárodná súťaž pre žiakov SOŠ  odboru autoopravár.

               Do súťaže sa zopojilo celkovo 1175 študentov zo 40 stredných škôl z celého Slovenska.

              Tento rok 2024 splnilo podmienky 1. fázy súťaže 138 žiakov z 31 rôznych škôl, avšak do regionálnych kôl postupovalo len 80 úspešných riešiteľov medzi nimi boli úspešný aj naši 2. žiaci SOŠPRaS  II.A triedy -  Lukáš Mach a David Jablonický, ktorý postúpili do regionálneho kola , ktoré sa konalo v Galante (40 žiakov) a Poprade (40žiakov).

              Študenti našej školy sa umiestnili na regionálnom kole v Galante:

              Lukáš Mach – víťaz Regionálneho kola v Galante  a postup do národného finále 

              Dávid Jablonický –  obsadil pekné 18. miesto

               

              Žiaci, pedagóg ako aj naša škola boli odmenení, vecnými  cenami.

              BLAHOŽELÁME A ĎAKUJEME naším šikovným študentom za vzornú reprezentáciu našej školy.

              Lukášovi držíme palce v národnom kole, ktoré sa uskutoční v Žiline.

               

              Bc. Michal Fabián

            • ENERSOL SK

              5. 4. 2024

              Už v pondelok sa otvoria brány našej školy pre 14. ročník celoslovenskej postupovej súťaže ENERSOL SK.

              Enersol nie je len súťaž, je to iniciatíva, ktorá mladých ľudí povzbudzuje k tomu, aby hľadali a podporovali inovatívne riešenia v oblasti energetiky a využitia alternatívnych zdrojov energie.

              Je to príležitosť pre mladých nadšencov a všetkých zainteresovaných jednotlivcov, aby spoločne hľadali cesty k čistejšej a udržateľnejšej budúcnosti.

              Enersol je súťažou pre všetky školy, nielen pre technické, ale aj gymnázia, obchodné akadémie..., nakoľko jedným z cieľov je popularizácia a propagácia šetrných technológií, energetických a emisných úspor.

              Súťaž Enersol SK, ktorá prebieha v spolupráci so ŠIOV v troch kategóriach a to: v hlavnej, tvorivej a propagačnej, kladie dôraz na vlastné názory mladých ľudí opierajúci sa o získané odborné informácie.

              Súťažiacim prajem veľa šťastia na celoštátnej prehliadke a verím, že najlepšie, najzaujímavejšie projekty z jednotlivých kategórií úspešne odprezentujú v Brne (CZ) na medzinárodnej prehliadke ENERSOL EU, ktorý je zameraný na hodnotenie úrovne znalostí a získaných kompetencií žiakov a taktiež v neposlednom rade nadviazanie medzinárodných kontaktov.

              riaditeľka školy

               

               

               

            • OSLOBODENIE SENICE

              5. 4. 2024

              Dnes si študenti našej školy, predstavitelia mesta Senica, zástupcovia organizácií a škôl prostredníctvom pietneho aktu kladenia vencov pri soche Víťazstvo na Námestí oslobodenia pripomenuli 79. výročie oslobodenia mesta od fašizmu.

               Spevácky zbor mesta Senica Cantilena zaspieval štátnu hymnu a hymnickú pieseň Aká si mi krásna.

              Zdroj foto: mesto Senica

               

            • ,,Slovak Cup Barista“ junior 2024 Piešťany

              3. 4. 2024

              Opäť sme sa zúčastnili dňa 26.3. 2024 na baristickej súťaži ,,Slovak Cup Barista“ junior 2024. Súťaž prebiehala na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Svoju profesionalitu tu predviedol náš žiak Ondrej Brodňanský z 3.B triedy, kde sa mu veľmi dobre darilo a v silnej konkurencii z celého Slovenska sa nestratil.

              . Súťaž bola rozdelená do troch disciplín:

              1. technika mlynčeka

              2. príprava alternatívnych káv

              3. príprava 2x espresso, 2x cappuccino, 2x ľubovoľný miešaný nápoj, ktorého základnou   zložkou bola káva

              Ondrejovi ďakujeme za reprezentovanie našej školy a budeme mu držať palce v ďalšom kole, ktoré sa bude konať v Námestove.

               

              Mgr. Zuzana Otrubčáková – hlavná MOV gastro

            • Veľkonočné remeslá

              27. 3. 2024

              Úžasná atmosféra bola dnes 27.3.2024 na podujatí, ktoré organizovala Základná škola s  materskou školou Vrbovce.

              V rámci pestrého programu, si žiaci školy mohli pozrieť, ale aj vyskúšať prácu , na ktorú sa pripravujú naši žiaci v odboroch kozmetik, kaderník, čašník. 

              Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu !