• Aktuálne

            • VIANOČNÁ VIEDEŇ

              21. 12. 2023

              Dňa 20.12.2023 sme navštívili vianočnú Viedeň.

              Počasie nám prialo, preto sme okrem krásnej expozície prírodovedného múzea (Naturhistorisches Museum), ktoré dal postaviť ešte František Jozef I.,  videli Hofburg (sídlo Habsburgovcov a v súčasnosti prezidenta Rakúska), pozreli si krásne vyzdobené okolie aj interiér gotického Dómu sv. Štefana. Výlet sme zakončili na obľúbených vianočných trhoch pri radnici.

               

            • Projekt OLEJKO

              19. 12. 2023

              Každý deň sa v domácnostiach vytvára množstvo použitého kuchynského oleja, ktorý často končí        v kanalizácii alebo prírode. Tam môže spôsobiť vážne škody, ako je upchatie kanalizácie či znečistenie životného prostredia.

              Preto sa aj naša škola zapojila do projektu „Olejko chráni prírodu“, ktorý sa zameriava na správne nakladanie s použitým kuchynským olejom, ktorý produkuje väčšina z nás pri príprave rôznych vyprážaných jedál.

              V kuchyni našej školy je umiestnená zberná nádoba, do ktorej sa môžu odovzdávať  všetky druhy jedlých olejov a tukov: slnečnicový, repkový, palmový olej, bravčová masť, oleje z nálevov potravín a pod.

               

              Kto môže odovzdávať použitý kuchynský olej?

              Všetci študentizamestnanci našej školy.

               

              Ako zbierať použitý kuchynský olej?

              1. Olej po vyprážaní NEVYLIEVAJTE DO DREZU  alebo inom použití nechajte vychladnúť, zbavte ho hrubých usadenín a zvyškov z jedál.

              Odovzdaj vo svojej škole

              2. Za pomoci lievika PRELEJTE prečistený olej do čistej, suchej PLASTOVEJ FĽAŠE a dobre uzavrite.

               

              Prelej do plastovej flaše

               

              Nevylievaj do drezu


              3. Vytriedený OLEJ ODOVZDAJTE  DO NÁDOBY, ktorá je umiestnená v školskej  kuchyni.

               

               

               

              Kde odovzdať použitý kuchynský olej?

              V školskej jedálni 😊

               

              Tkáčová Katarína, projektová koordinátorka

               

            • Ako sa nestratiť v ére dezinformácií a hoaxov

              18. 12. 2023

              Opäť sme navštívili Záhorskú knižnicu v Senici dňa 18. 12. 2023. Tentokrát 2.E trieda si vypočula zaujímavú prednášku: Ako sa nestratiť v ére dezinformácií a hoaxov, ktorú odprezentovala Mgr. Monika Prostináková Hossová, PhD. z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Dozvedeli sme sa, čo je to postfaktuálna spoločnosť, že ju tvoria ľudia, ktorí nedôverujú vláde a médiám. Ktorý hoax je na Slovensku najzdieľanejší a aj to, že sme v rámci Európy na 23. mieste z celkovo 41 krajín odolní voči dezinformáciám, čo nie je veľmi lichotivé. Prvé miesta obsadili škandinávske krajiny. Takisto nám prezradila TOP 8 hoaxov za rok 2022. Prekvapujúce zistenie bolo, že 56% Slovákov verí konšpiráciám. Pozreli sme si pár zaujímavých videí, pri ktorých sme sa zamysleli, či mediálnu gramotnosť a kritické myslenie má každý z nás. Alebo?   

                                                                                                                                                           PK SJL    

            • BODY WORLDS

              15. 12. 2023

              V piatok 15.12. 2023 sa žiaci našej školy rozhodli prebádať a spoznať anatómiu ľudského tela. Navštívili sme preto výstavu ľudských tiel – BODY WORLDS v Bratislave. Zopakovali sme si vedomosti získané na zdravovede, doplnili sme si mnohé nové informácie a naskytol sa i priestor na uvedomenie si súvislostí medzi naším životným štýlom a jeho dopadom na náš organizmus a samotný život.

              Vianočne vyzdobené obchodné centrum, v ktorom bola výstava nainštalovaná, nám prinieslo sviatočnú náladu a nápady na vianočné darčeky.

              Mgr. Portášová 

            • ŠKOLENIE FIRMY ALISSA BEAUTÉ

              13. 12. 2023

              Aj v tomto predvianočnom čase sme sa rozhodli pre spoluprácu s kozmetickou firmou ALISSA BEAUTÉ. Školenie absolvovali dňa 12.12.2023 žiačky odboru kozmetik 3.E počas odborného výcviku s majsterkami Bc. Rosová a Mgr. Chocholáčková. Prednášala nám profesionálna lektorka a zároveň obchodná zástupkyňa Alenka Jančíková, s ktorou dlhoročne spolupracuje MOV Mgr. Eva Chocholáčková.

              Školenie bolo zamerané na kozmetickú radu TIMELEES, ktorá bojuje proti predčasnému stárnutiu. Žiačky si vyskúšali produkty z rady TIMELEES a dokonca aj samotné ošetrenie .

              Sme vďačné za každé nové vedomosti, zručnosti , ktoré môžeme načerpať počas školenia.

              MOV Mgr. Eva Chocholáčková

            • Národná súťaž HIV/AIDS Prevencia

              12. 12. 2023

               

              Školské vzdelávania to nie je iba vyučovanie, ale aj zapájanie sa žiakov do súťaží. Mládež Slovenského červeného kríža vyhlásila súťaž HIV/AIDS prevencia.

              Dňa 16.11.2023 sa žiačky druhého ročníka odbor kozmetik Lívia Poláková, Vanesa Trčková a Laura Pavelčáková zapojili do online kola zaujímavej a poučnej súťaže HIV/AIDS prevencia. Vo veľkej konkurencii sa našim žiačkam nepodarilo postúpiť do prezenčného kola v Bratislave.

              Som hrdá na naše žiačky, že našli odvahu sa zapojiť a reprezentovať našu školu. Veľmi sa tešia na vyhlásenie ďalšieho ročníka , ktorého by sa chceli zúčastniť.

              Dievčatá ďakujem a držím palce v budúcom ročníku súťaže.

               Ing. Monika Kodajová

            • 75 rokov školy - príhovor riaditeľky školy

              11. 12. 2023

              Vážení hostia, pedagógovia, zamestnanci školy, priatelia!

               

              Dovoľte, aby som Vás pozdravila pri tak významnej udalosti ako je 75. výročie školy a prihovorila sa Vám týmto slávnostným príhovorom.

              Toto výročie je príležitosťou na stretnutie, zaspomínanie si našej školskej komunity na doby minulé.

              Práve úspechy školy, žiakov a pedagógov, ktorí ich viedli sú základom na ktorom sa dá formovať perspektíva ďalšej generácie.

              Prvé správy o výučbe účňov v Senici siahajú do 19. storočia.

              Ale samotná učňovská škola vznikla až v roku 1948.

              Je mi cťou, že tu pred Vami stojím ako 12 riaditeľ školy.

              Školy, ktorá pod vedením prvého riaditeľa p. Lesáka začínala s 5 externými odbornými učiteľmi

              V tom čase sa na škole zaškolovali u remeselníkov učni rozličných odborov: kovo, drevo, obuvníci, murári, mlynári, sedlári,, fotografisti, či klobúčničky...

              V 50- tych rokoch prichádzajú prvé zmeny. Stúpa počet učňov, zriaďujú sa elokované pracoviská v Holíči a na Myjave. Škola sa stáva „vlajkovou loďou odborného vzdelávania v regióne.“

              60-te roky prinášajú novú budovu, pokračuje stúpajúci trend počtu učňov na škole.

              70 -te roky sú roky modernizácie. Vybudovala sa školská jedáleň s kuchyňou, ambulancia lekárky a nový športový areál.

              Možno ste si všimli, keď ste teraz vchádzali do budovy – sochu. V rámci úprav okolia školy v týchto rokoch pribúda umelecká práca sochára Paliatku – Holubica ako symbol mladosti a orientácie školy na všestranné rozvíjanie osobnosti žiaka.

              Stredné odborné učilište v 80 rokoch  navštevovalo vyše 1000 žiakov. Svoje odborné zručnosti nadobúdali na 6 strediskách : v Jednote, Zdroj, ČSAD, Agrostav alebo Slovenskom Hodvábe, ktorý má veľký podiel na tom ako dnes Senica ako mesto vyzerá.

              90- te roky prinášajú veľa zmien, nielen spoločenských, ale aj školských.

              Škola sa snažila reagovať na nové požiadavky trhu, vzdelávania. K pôvodným odborom pribudli nové napr. kozmetička, vlasová kozmetika, obchodný pracovník, kaderník, praktická žena.

              V roku 2008 dostáva škola nový názov Stredná odborná škola v Senici. Toto obdobie je spojené s modernizáciou  učební a zavádzaní IKT do vyučovania.

              Počas svojej existencie škola pripravila a do života vyslala tisíce kvalitných odborníkov. Myslím, že nie je v regióne miesto, kde by nepôsobili alebo nežijú naši absolventi, či žiaci našej školy.

              Aj dnes, tu v našich radoch máme viacero absolventov, prvého maturitného ročníka na škole. Vitajte!

              Rada by som poďakovala Vám, zamestnancom školy. Najlepším meradlom kvality školy sú ľudia, ktorí ju tvoria a žiaci, ktorí z nej vychádzajú. Bez vás by nebolo možné udržať tempo a chod školy.

              Taktiež by som rada poďakovala žiakom našej školy. Sú zmyslom jej existencie, energia života. Vďaka im patrí za udržiavanie tradícií, vytváranie nových nápadov, za vynikajúcu prezentáciu školy, i za úspechy absolventov, ktorí šíria dobré meno školy nielen v našom regióne.

              Poďakovanie patrí aj nášmu zriaďovateľovi Trnavskému samosprávnemu kraju, ktorý školu podporuje k ďalšiemu napredovaniu a modernizácii. Práve vďaka nim môžeme teraz stavať aj novú telocvičňu.

              V neposlednom rade by som rada poďakovala rodičom, partnerom školy, sponzorom, vďaka kt. mohla a môže škola poskytovať kvalitu akú poskytuje.

              Čas beží. A my vo vzdelávacej vízii pokračujeme ďalej. Všetci, ktorí tu dnes sme sa snažíme dať škole tvár, ktorá bude zohľadňovať potreby pre život a prax.

              Nepísané heslo školy je: „Škola pre život“.

              Prajem si , aby zo školy vychádzali žiaci, čo možno najlepšie pripravení do života. Ľudia, ktorí budú odborne zruční, duchaprítomní, empatickí, schopní pracovať v tíme.

              Prajem si, aby sme -  náš kolektív boli tí, ktorí spoločne túto víziu naplnia.

              ĎAKUJEM

              Mgr. Katarína Mičová MBA

            • Mikulášska nádielka v školskom internáte

              8. 12. 2023

              Na Mikuláša si každé dobré dieťa zaslúži byť odmenené. A aj keď sú žiaci v školskom internáte už v tínedžerskom veku a na rozprávky príliš neveria, prekvapenia stále milujú. V stredu 6. decembra si jedno vychutnali naozaj naplno, a to v podobe návštevy Mikuláša, anjela a čerta. Teda, presnejšie, dvoch Mikulášov, dvoch čertov a jedného anjela. Každý žiak dostal za úlohu zarecitovať báseň alebo zaspievať pieseň. A ukázalo sa, že dnešná mládež si právom hovorí "internetová". Všetci sa totiž vynašli a vďaka internetu a mobilným telefónom sypali verše ako z rukáva. Našli sa však aj premianti, ktorí telefón nepotrebovali, a spamäti dokázali zarecitovať napríklad Kollárovu Slávy dcéru. Za odmenu každý dostal nielen drobnú sladkosť, ale aj červené srdiečko, ktoré mu na tvár namaľoval sám anjel. Celý mikulášsky večer sa konal v réžii samotných žiakov, a za to si zaslúžia obrovskú pochvalu. 

              M. Kovaríková

              vedúca školského internátu

            • Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok?

              6. 12. 2023

              Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok? Túto otázku sa pýta každoročne tisíce ľudí. Táto úžasná vianočná zbierka sa vďaka úžasným ľuďom stala tradíciou aj na našej škole.

              Blížia sa najkrajšie sviatky v roku, Vianoce. Nie každý má ale možnosť tráviť vianočné sviatky v kruhu tých najbližších a práve z podobného dôvodu  vznikla prvotná myšlienka na kampaň v hlave mamičky na materskej Janky Galatovej. Vďaka veľkému nápadu mladej mamičky, ktorý sa stal celoslovenskou tradíciou,  budú tohtoročné Vianoce plné lásky aj v slovenských domovoch dôchodcov.

              I tento rok, po 6. krát „krabica od topánok“ naplnená maličkosťami vyčarí úsmev na tvári a prinesie radosť do osamelých dní.  Bolo nám cťou prispieť  a zapojiť sa do tejto predvianočnej celoslovenskej výzvy.

              ĎAKUJEME!

              J. Gabčová

            • Prišiel Mikuláš...

              5. 12. 2023

              Aj tento rok si pre žiakov školy pripravila Študentská školská rada akciu, s názvom „Mikuláš“. Asi nikomu nemusíme rozprávať, aká je to akcia. Predvianočná klasika, ktorá naznačuje, že Vianoce a s nimi dlho očakávané zimné prázdniny sú takmer za dverami.

                   Ako každý rok je to deň, v ktorý rozsvietime vianočné stromčeky a Mikuláš so svojimi zverencami anjelmi a čertami rozdávajú sladkosti. Všimli ste si, že tento rok  máme  tejto mikulášskej posádky viac?

                   Áno, a to vďaka novým členom študentskej rady, ktorí sa po imatrikuláciách sami prihlásili. Tento Mikuláš je ich prvotná akcia, tešíme sa na spoluprácu a nové akcie, ktoré spolu pre študentov tejto školy s radosťou pripravíme.

               

               Študentská školská rada Vám všetkým praje krásne a pohodové Vianoce.

               

            • Exkurzia MAHLE

              5. 12. 2023

              V stredu 29.11.2023 sme sa so žiakmi 2. A triedy odboru autoopravár – mechanik vybrali navštíviť spoločnosť Mahle Behr so sídlom v Senici. Po príchode do podniku sme sa v školiacom cente dozvedeli, históriu podniku, počty zamestnancov , novom vývojovom centre,... a mnoho iného, čo našich študentov zaujímalo. Spoločnosť Mahle sa zaoberá vývojom a výrobou klimatizačných jednotiek do osobných aj úžitkových vozidiel značiek BMW, Mercedes a  VW.  Po prehliadke výrobnej haly sme videli ako sa taká klimatizačná jednotka vyrába.

              Tím PPD

            • Dámsky deň v Krajnom

              28. 11. 2023

              Dňa 24.11.2023 sme opäť  s kaderníčkami a kozmetičkami navštívili ZOS v Krajnom (zariadenie opatrovateľskej služby), kde sme sa veľmi tešili a dámam, ktoré sme skrášľovali,  sme spríjemnili našimi službami deň.

              Dámy sa  krásnymi účesmi a make- upom zmenili na nepoznanie a dobrou náladou spríjemňovali deň aj ostatným klientom zariadenia.

              Odchádzali sme odtiaľ s malým darčekom a úžasným pocitom a už teraz sa tešíme na ďaľšiu spoluprácu.

              MOV: Šebestová

            • EXKURZIA PIEŠŤANY

              27. 11. 2023

              Dňa 21.11. 2023 sme sa zúčastnili exkurzie, v jednom z najkrajších kúpeľných miest na Slovensku, v Piešťanoch.  Kúpeľný ostrov je komplex hotelov, rozličných ubytovní, ktoré ponúkajú aj viaceré liečebné procedúry. Asi najznámejšou budovou kúpeľného ostrova je secesný hotel Thermia Palace postavený v roku 1912, počas správy kúpeľov rodinou Winterovcov. A práve do tohto luxusného hotela smerovali naše prvé kroky. V hoteli nás čakala príjemná sprievodkyňa, s ktorou sme absolvovali prehliadku hotela Thermia Palace. V hoteli sme mohli nahliadnuť do luxusných izieb a apartmánov , prezreli sme si salónik Hubertus a salónik Ferdinand, ale najviac nás zaujala štýlová reštaurácia Grand, v ktorej sa ukrýva freska od svetoznámeho maliara Alfonsa Muchu, ktorú namaľoval pre kúpele z vďačnosti za uzdravenie svojej dcéry. Na záver sme si pozreli luxusný hotelový wellness a vonkajšie hotelové bazény. Do centra mesta sme sa presunuli cez Kolonádový most, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, je dielom architekta Emila Belluša a patrí k vrcholu funkcionalistickej architektúry Slovenska. V centre mesta sme si pozreli jedinečnú výstavu unikátnych modelov lietadiel s názvom     „ Slovenskí letci v 2. svetovej vojne a ich lietadlá.“ Na výstave sme mohli vidieť leteckú techniku, používanú slovenskými pilotmi a spojencami v období 2. svetovej vojny. Modely lietadiel boli špičkovo a verne vypracované podľa historických prameňov a fotografií. V rámci výstavy sme si pozreli aj videá z leteckého simulátora, zobrazujúce skutočné vzdušné súboje slovenských pilotov. Našu exkurziu sme ukončili v jedinečnom múzeu veteránov neďaleko Piešťan. Hneď pri vstupe do múzea sme objavili Packard, akým jazdili mafiáni v časoch Al Caponeho, vedľa neho jediný pojazdný Ford svojho druhu na svete. Zaujímavosťou tohto múzea je , že všetky veterány sú pojazdné a často sú využívané aj pri nakrúcaní filmov.

              Mgr. Jana Hrabinová