• Aktuálne

            • ,,Slovak Cup Barista“ junior 2024 Piešťany

              3. 4. 2024

              Opäť sme sa zúčastnili dňa 26.3. 2024 na baristickej súťaži ,,Slovak Cup Barista“ junior 2024. Súťaž prebiehala na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Svoju profesionalitu tu predviedol náš žiak Ondrej Brodňanský z 3.B triedy, kde sa mu veľmi dobre darilo a v silnej konkurencii z celého Slovenska sa nestratil.

              . Súťaž bola rozdelená do troch disciplín:

              1. technika mlynčeka

              2. príprava alternatívnych káv

              3. príprava 2x espresso, 2x cappuccino, 2x ľubovoľný miešaný nápoj, ktorého základnou   zložkou bola káva

              Ondrejovi ďakujeme za reprezentovanie našej školy a budeme mu držať palce v ďalšom kole, ktoré sa bude konať v Námestove.

               

              Mgr. Zuzana Otrubčáková – hlavná MOV gastro

            • Veľkonočné remeslá

              27. 3. 2024

              Úžasná atmosféra bola dnes 27.3.2024 na podujatí, ktoré organizovala Základná škola s  materskou školou Vrbovce.

              V rámci pestrého programu, si žiaci školy mohli pozrieť, ale aj vyskúšať prácu , na ktorú sa pripravujú naši žiaci v odboroch kozmetik, kaderník, čašník. 

              Ďakujeme za pozvanie a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu !

            • Veľká noc v internáte

              27. 3. 2024

              Do školského internátu zavítala jar, a s ňou aj veľkonočné sviatky. Odzrkadlilo sa to na výzdobe spoločných priestorov aj na tvorivosti žiakov. Tí sa v utorok 26. marca s veľkou chuťou pustili do zdobenia kraslíc.

              S vyfukovaním vajíčok pomohli vychovávateľky a kuchárky ŠI, samotné maľovanie však už mali pod palcom žiaci. Kraslice vyrábali farbením špeciálnymi efektnými farbami, tradičnými cibuľovými šupkami, servítkovou technikou, s použitím laku na nechty, a nevynechali ani lepenie obrázkov s veľkonočnou tematikou.

              Opäť preukázali veľkú dávku kreativity a výsledkom sú nielen vkusné symboly jari, ale najmä plnohodnotne strávený voľný čas.  

               

              Kovaríková Miroslava

            • EKO-VÝZVA ŠTUDENTOM

              27. 3. 2024

              Ako sa pridať?

              Za úlohu (ak ju samozrejme prijmete a hecnete sa!) budete mať vytvoriť 2 strany A4 v programe Word, kde budete vyzývať=nabádať svojich spolužiakov, aby správne separovali=triedili=recyklovali denný odpad, ktorý nám vzniká v škole. Ide nám hlavne o PLASTY=žlté nádoby (obaly od sladkostí, obaly od džúsov=tetrapaky, plastové fľaše, igelitové sáčiky...), PAPIER=modré nádoby (obyčajný papier, písanky, kartón, domáce úlohy). KOV sa u nás v meste separuje spolu s plastom, ak nie sú nádoby na kov určené=červené nádoby.Výzvy by mali byť na celú stranu A4 - program Word a pestré farby je podmienka!

              VÝZVY NESMÚ BYŤ VULGÁRNE, ANI AGRESÍVNE, najlepšie vtipné, nechceme urážať, ale nabádať v lepšiemu triedenie nezmyselného odpadu, ktorý sami tvoríme a v ktorom potom aj žijeme.

              Vytvorené výzvy zašlite cez Edupage na Mgr. Andrej Miškovič do 27. apríla 2024.

              Tri najlepšie práce budú samozrejme odmenené na konci mesiaca apríl 2024 od pani riaditeľky, farebne vytlačené a spolu s ostatnými použité v triedach nad odpadkovými košmi.Takže, ak sa chcete zabaviť pri vtipnej tvorbe, urobiť niečo prospešné pre svoje okolie, možno aj dačo malé vyhrať, neváhajte a zapojte sa!

               

              Mgr. Andrej Miškovič

            • Gastro Kroměříž

              27. 3. 2024

              Dňa 19.3.2024 sa naši študenti opäť zúčastnili súťaže Gastro Kroměříž 2024.

              Zapojil sa odbor kuchár – cukrár a čašník – servírka. Kuchár Peter Švec z 3.D triedy pripravoval pokrm z rýb(odb. príprava MOV Žaneta Oravcová), cukrárka Sára Mikulová z 3.D triedy piekla múčnik (odb.príprava MOV Jana Krčová), ktorého základom bolo lístkové cesto a náš barista Ondrej Brodňanský z 3.B triedy predviedol svoju profesionalitu v baristike (odb.príprav MOV Zuzana Otrubčáková), kde jeho úlohou bolo pripraviť do 10 minút 2x espresso macchiato, 2x cappuccino a 2x voľný miešaný nápoj, kde základnou zložkou bola káva.

              Študentom sa na súťaži veľmi dobre darilo. Všetkým gratulujeme a budeme im držať palce v ďalších kolách súťaží, v ich štúdiu i profesionalite.

               

               Mgr. Zuzana Otrubčáková - hlavná MOV gastro

            • 2.miesto v stolnom tenise

              27. 3. 2024

              26.3.2024 sa v sále CVČ Esko konalo okresné kola v stolnom tenise družstiev stredných škôl, kde víťazi turnaja postupujú na ŽO do Trnavy.

              Spomedzi troch zúčastnených senických SŠ sa náš tým,  v zložení Róbert Janečka, Patrik Matiašovský a Riccardo Zago Slávik,  po vyrovnaných, napínavých a snaživých výkonoch konečne posunul o priečku vyššie a umiestnil sa tak na krásnom 2. mieste.

              Chlapcom blahoželáme a ďakujem za vzornú reprezentáciu školy.

              Mgr. Barteková

            • 2.kolo simulovaných Študentských volieb

              27. 3. 2024

              Druhé kolo simulovaných Študentských volieb prezidenta Slovenskej republiky úspešne za nami.

              Členovia volebnej komisie Kristína, Gitka a David zorganizovali a zabezpečili bezproblémový priebeh prvého aj druhého kola.

              Ďakujeme.

              Veľká vďaka za podporu vedenia, pedagogického zboru, p. majstrov a účasť žiakov, ktorí prišli vyjadriť svoj názor a postoj.

               

              studentskevolby.sk

               

              Mgr. M. Medňanská

            • MLADÝ ZÁCHRANÁR

              25. 3. 2024

              21.3.2024 sa uskutočnilo postupové kolo Mladý záchranár v Trnave. Naše žiačky absolvovali test z teoretickych vedomosti z poskytovania prvej pomoci a ozivovanie - kardiopulmonalna resuscitacia. V konkurencii škôl z celého kraja sa umiestnili na 15. mieste, ktoré im otvorilo cestu do finále. Blahoželáme.

              Portášová Gabriela

            • Boli sme na CONECU

              24. 3. 2024

              V piatok 22.marca 2024 sa študenti odborov inštalatér, murár a stavebná výroba spolu so svojimi majstrami odborného výcviku a učiteľmi odborných predmetov zúčastnili odbornej výstavy v bratislavskej INCHEBE - CONECO 2024.

            • Hodina deťom

              22. 3. 2024

              21.marca 2024 sa naša škola v zastúpení študentiek 2.E triedy Ester Kaňovej, Laury Mrázovej a Alexandry Kolínskej spolu s ďalšími dobrovoľníkmi z celého Slovenska zapojila do celoslovenskej zbierky Hodina deťom. Zbierku každoročne už viac ako 20 rokov organizuje Nadácia pre deti Slovenska a jej výnos je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením.

              Ďakujeme, že sme spoločnými silami pomohli rozmeniť veľké starosti jednorodičov na drobné a prispeli vyzbieranou sumou 156,06 € .

              Katarína Tkáčová

            • Súťaž v darčekovom balení

              20. 3. 2024

               

              Dňa 20. 3. 2024 sa v Stredisku kultúry Vajnorská v Bratislave konal 18. ročník  celoslovenskej súťaže v darčekovom balení. Našu školu reprezentovala žiačka 1.E triedy ŠO obchodný pracovník Alexandra Reháková pod pedagogickým vedením  Mgr. Ivety Fajnorovej.

              Názov tohto ročníka bol  „Tvoríme pre radosť iných.“ 29 súťažiacich z 18-tich škôl mali za úlohu vytvoriť darčekové balenie na tri zadané témy, každú v časovom limite 30 minút.

              téma č. 1: darčekové balenie „Oslava života“ - /nové trendy v balení k ľubovoľnému životnému jubileu/

              téma č. 2: darčekové balenie k „ Výročiu školy“ 

              téma č. 3: „ Aj my sme súčasťou Európskej únie“- spropagovať svoju krajinu

              Odborná porota hodnotila najmä: vystihnutie témy, nápaditosť, estetický vzhľad, pevnosť, prenosnosť a zručnosť pri realizácii.

              Zo súťaže odchádzal každý domov spokojný, pretože porota ohodnotila všetkých. Okrem udelených prvých troch miest rozdelili súťažiacich do troch pásiem – bronzové, strieborné a zlaté.

              My sme sa umiestnili v striebornom pásme. BLAHOŽELÁME !

               

              Mgr. Iveta Fajnorová

            • Simulované študentské voľby, 1. kolo

              20. 3. 2024

              Včera, 19. marca 2024 si naši žiaci vyskúšali voľbu prezidenta Slovenskej republiky.

              Ako jedna z mnohých stredných škôl sme sa aj my prihlásili do simulovaných Študentských volieb. 
Príležitosť vyjadriť svoj názor dostali žiaci s vekom 15 a viac rokov. Žiaci získali praktickú skúsenosť s voľbami, a uvedomenie si zodpovednosti, čo ich posunulo o krok vpred k dospelosti.

               

              Mgr. M. Medňanská

               

            • Krajské kolo Enersol SK 2024

              19. 3. 2024

              19. marca 2024 sa na pôde SOŠE v Trnave uskutočnilo krajské kolo 14. ročníka súťaže Enersol SK.

              V troch kategóriách prezentovali žiaci stredných škôl Trnavského samosprávneho kraja, pričom prví dvaja v každej kategórii postúpili na celoslovenské kolo.

              Diplomy a ceny si z rúk zástupcu riaditeľky školy Mgr. Lukáša Ilavského (SOŠ elektrotechnická Trnava) a predsedníčky celoštátnej odbornej komisie Mgr. Kataríny Mičovej MBA (SOŠPRaS Senica) prevzali  postupujúci študenti v jednotlivých kategóriach:

              Hlavná kategória 

              Automatický solárny tracker sledujúci trajektóriu slnka (Michal Kavoň - SPŠ technická Trnava )

              Wevolt - integrovaný modul v praxi (Marcel Jankovič - SOŠPRaS Senica)

               

              Tvorivá kategória

              Model domovej ostrovnej veternej elektrárne ( David Kojda - SPŠ dopravná Trnava)

              Rekuperátor s využitím efektu tepelnej stratifikácie v kvapaline (Viktor Gulán - SPŠ technická Trnava)

               

              Propagačná kategória 

              Veterné elektrárne na Slovensku ( Eva Džurňáková  - SOŠ elektrotechnická Trnava)

              Fotovoltaické elektrárne na Slovensku (Hana Filipovičová - SOŠ elektrotechnická Trnava)

               

              BLAHOŽELÁME!

               

              Celoslovenské kolo - už 14. ročník sa tradične uskutoční v dňoch 8.4.2024 – 10.4.2024 na našej škole - Strednej odbornej škole podnikania v remeslách a službách v Senici. 

              Najlepší z celoslovenského kola postupujú na medzinárodnú prehliadku ENERSOL EÚ, ktorá bude v Brne 18.-19.4.2024.

               

              Čo je Enersol?

              Enersol-SK je jedinečná súťaž na Slovensku v zameraní na problematiku využívania alternatívnych zdrojov energie, v oblasti úspor energie, obnoviteľných zdrojov energie, znižovania emisií v doprave, vytvára trvalý vzťah k ochrane životného prostredia.

              Súťaží sa v 3 kategóriách určených žiakom SŠ, SOŠ a gymnázií, ktorej cieľom je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov SŠ, rozvíjať tvorivé kompetencie žiakov, odborné-teoretické vedomosti a odborno-praktické schopnosti a zručnosti.

              Žiaci riešia problematiku na základe vlastného pozorovania v špecifických odborných témach zacielených na využívania alternatívnych zdrojov energie, skúmajú technické parametre, popisujú finančné úspory, zostavujú výrobky na základe vlastného výskumu, obhajujú svoje sofistikované výrobky a robia výskum v danej oblasti. Výsledky prác žiaci obhajujú pred odbornými porotami.

               

            • Z odborného výcviku

              18. 3. 2024

              Dňa 15.3.2024 sme pripravovali občerstvenie na vernisáž a slávnostné odovzdanie ocenení v 64. ročníku regionálnej súťažnej výstavy neprofesionálnej fotografickej tvorby okresov Senica a Skalica – NÁHLIKOVA SENICA 2024, v Záhorskom osvetovom stredisku. 

              MOV Otrubčáková